Konference SocPed 2020 se bude věnovat genderu a bude ONLINE

I letos se můžete těšit na každoroční podzimní konferenci na Katedře sociální pedagogiky. Uskuteční se online ve středu 25.11. od 9:00 do 16:30. Tématem budou genderové nerovnosti a genderově citlivé vzdělávání.

6. 11. 2020 Dagmar Krišová

Bez popisku


Na konferenci vystoupí zástupci a zástupkyně organizací Nesehnutí, Ara art a Trans*parent. Bavit se budeme o genderově citlivém vzdělávání, o problémech, kterým čelí LGBT+ romská mládež a o problémech, se kterými se nejen v oblasti vzdělávání setkávají translidé. Konferenci zakončíme debatou o výchově chlapců.

Živá knihovna
S Amnesty International vás pozveme do
online “živé knihovny”, kde si budete moci přečíst knihy s LGBT+ a genderovými příběhy. Konferenci zakončí debata věnující se tématu výchovy kluků v době, kdy se mluví o krizi mužství. Jména hostů a hostek budou postupně zveřejněna na FB události.

registrujte se do živé knihovny

Proč gender?
V naší společnosti se stále setkáváme s nespravedlnostmi souvisjícími s tím, že je někdo žena, muž, gay, lesba, intesexuální nebo trans osoba. Jako pedagogové a pedagožky můžeme buď tyto nespravedlnosti udržovat, podporovat, nebo jim čelit a usilovat o spravedlivější společnost. Společnost, kde si každý může žít svůj život tak, jak chce bez ohledu na stereotypní očekávání nebo nerovné příležitosti. Nejdříve se ale musíme naučit genderové nerovnosti rozpoznat a citlivě s nimi nakládat.

Genderovým tématům se na Katedře sociální pedagogiky dlouhodobě věnuje:
Dagmar Krišová, Lenka Polánková a Petr Soják

  1. D. Krišová a L. Polánková v současné době dokončují projekt Towards Gender Sensitive Education, jehož cílem je pomoci budoucím i současným učitelům a učitelkám rozkrývat genderové stereotypy ve vzdělávání.
    D. Krišová dále působí v organizací
    Konsent, která boří mýty o sexuálním násilí, L. Polánková téma genderu zkoumá především prostřednictvím dramatických metod. 
  2. P. Soják je lektorem v Lize otevřených mužů, která podporuje muže, aby o sobě přemýšleli a aktivně usilovali o osobnostní i společenskou změnu.

Přihlaste se na FB událost

Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info