Nevezmeš jména diety své nadarmo!

Část Božího přikázání? Naopak! Jen střípek z pražského festivalu DVD (Děti-Výchova-Divadlo), kterému jsme se vydali nakouknout pod pokličku.

14. 12. 2019

Ve dnech 25.–27. 10. 2019 se v Praze konal festival pořádaný studenty a pedagogy Katedry výchovné dramatiky DAMU, na kterém jsme opravdu nemohli chybět. Naše brněnská výprava čítala šest socpedů/dramkařů z druhého a třetího ročníku. Po ranním příjezdu do Prahy a vydatné snídani v místní frenčíze světoznámého hranolkového gigantu jsme zamířili do bludiště pražských uliček hledat  již zmíněnou Divadelní fakultu Akademie múzických umění. Právě na její půdě, ve fakultním divadle DISK, se celý festival odehrával.

Než jsme se stihli rozkoukat, nadechnout se nebo si odložit své kabáty, ocitli jsme se v mírně stísněném hledišti a vítal nás dietní program Low fat life, u kterého většina z nás nestačila své tváře sušit kapesníčky. Plakali jsme? Ano – smíchy a nadšením! Jeviště si ani v následujících hodinách nemělo šanci odpočinout od akce. A s ním ani my v hledišti. Je libo Příběhy z konce předměstí? Nebo třeba Medvěd, který nebyl? Du verstehst mich, nicht war? 

To ale není vše, co bylo na festivalu k vidění. Zúčastnili jsme se série „Inspiro“ přednášek, tzv. Impulzů – například o práci zdravotních klaunů (pozor, silně návykové zaměstnání, již nikdy nevypadnete ze své role!), o práci s dětskými herci  nebo festivalu KUK pro děti od 10 měsíců.

Celý festival jsme zakončili představením A na noze pevnina, které svým hudebním doprovodem, gymnastickými prvky, netradičními vizuálními efekty a navázáním osobního kontaktu s hlavní hrdinkou (která si před představením s každým divákem podala ruku) v nás zanechalo krásnou vzpomínku a bylo příjemnou tečkou za dvěma skvělými dny nabitými divadlem.

Lze ještě něco dodat? Snad jen to, že příští rok zas!

Sebastian Komínek, student druhého ročníku


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info