Kabinet divadla utlačovaných opět v akci!

Kabinet divadla utlačovaných (KDivU), který působí pod Katedrou sociální pedagogiky a zaměřuje se na práci se sociálně znevýhodněnými skupinami lidí prostřednictvím dramatických a prožitkových metod, vyrazil v závěru roku 2019 několikrát do Ostravy!

17. 1. 2020

V rámci projektu „Prevence kriminality a rozvoj finanční gramotnosti prostřednictvím dramatických metod“ realizovali zástupci KDivU v Ostravě celkem 4 programy. Prvním programem byla tříhodinová dílna zaměřená na děti a mládež, které užívají služeb Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež – Komunitní centrum Liščina v Ostravě. Cílem dílny bylo zvýšení kompetencí dětí a mládeže v oblasti finanční gramotnosti. „Pro tuto dílnu jsme vytvořili strukturovanou dramatickou hru. Hlavním hrdinou hry je kluk Kuba, který rád natáčí filmy a jeho snem je vydělat si na kameru a zúčastnit se filmařské soutěže. To se mu ale z různých důvodů (lákání party, dluh za jízdu v MHD načerno apod.) nedaří. Děti se v této strukturované dramatické hře s Kubou seznámí, vstupují do různých rolí v příběhu a zkouší řešit fiktivní situace, které jsou podobné těm, se kterými se setkávají ve svém skutečném životě.“ okomentoval první realizovanou dílnu Láďa Koubek, student SocPedu a člen KDivU.

Dále kabinet v rámci stejného projektu realizoval 3 celodenní vzdělávací kurzy pro zaměstnance ostravských organizací, které se věnují práci s dětmi a mládeží z rizikových skupin (účastníci zastupovali zejména organizace spadající do pracovní skupiny Prevence kriminality v rámci Komunitního plánování sociálních služeb Ostrava). Cílem těchto vzdělávacích kurzů bylo předat účastníkům takové metody dramatické výchovy, které jsou aplikovatelné v jejich vlastní praxi při vytváření programů prevence kriminality a finanční gramotnosti. „Na prvním setkání jsme si zažili a rozebrali několik strukturovaných dramatických her, které umožňují prozkoumat různá témata prostřednictvím identifikace s fiktivními rolemi a situacemi v příběhu.  Následně si účastnící také sami zkusili podobné tematické celky vybudované na příběhu vytvořit. Na druhém setkání jsme se věnovali technikám a postupům divadla fórum, které vychází z osobních zkušeností účastníků, kteří řeší nějakou formu útlaku. Skrze jednání v modelových situacích podporuje divadlo fórum účastníky ke změně. Na třetím závěrečném setkání jsme účastníkům předali zásobu nejrůznějších her a technik užívaných v dramatické výchově a společně jsme plánovali dramatické lekce s ohledem na témata a cílové skupiny, se kterými se účastníci ve své praxi setkávají. Máme za sebou tři inspirativní setkání se zajímavými lidmi. Náplň všech tří setkání směřovala k užití metod a technik dramatické výchovy v kontextu prevence kriminality a finanční gramotnosti“ řekla ke vzdělávacím kurzům v Ostravě Lenka Polánková, učitelka a lektorka na SocPedu, jedna ze zakladatelek KDivU.

Projekt byl realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy (www.ostrava.cz).

Kabinet divadla utlačovaných


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info