Projektuji, projektuješ, projektujeme: Tvoříme poSPOLU

Napříč ročníky studia sociální pedagogiky se studenti denního i kombinovaného studia setkávají s projektováním. Seznamují se s ním skrze plánování, realizaci a medializaci, spolupracují v nových týmech a ve vodách fundraisingu oslovují možné sponzory. V dnešním článku Vás seznámíme s projektem, který si klade za cíl propojovat odlišné generace skrze společné tvoření. Původní tým 5 studentek se díky pozitivním ohlasům rozšířil i o dobrovolníky a od původního plánu setkání v jedné sezóně postoupil realizační tým až k myšlence založení neziskové organizace nebo spolku.

6. 11. 2023

Bez popisku

Projekt: Tvoříme poSPOLU

Autorky projektu: Monika Blažková, Kateřina Jarošová, Veronika Máčková, Simona Salavová, Veronika Seidlová

Další z nápadů, který propojuje sociální pedagogiku s praxí zrealizovalo pět studentek Katedry sociální pedagogiky. Studentky se přípravami projektu zabývaly po tři semestry. Ve chvíli, kdy přišla řada na realizaci projektu, počítaly s jednosezónní akcí. Myšlenka a celý průběh realizace tým však pohltil natolik, že se rozhodl pokračovat a rozšířit své řady o několik dobrovolníků. Za původní myšlenkou projektu stojí Veronika Máčková, která měla zkušenost s dobrovolnictvím v domově pro seniory a často se setkávala s nedostatkem aktivizačních programů a osamělostí klientů. Napadlo ji tedy zaměřit se na tuto cílovou skupinu. Postupně se začal utvářet tým lidí, kteří tuto myšlenku sdíleli. Krystalizovaly nápady nejen vytvořit program pro seniory, ale připojit do programu další skupinu, která nabourá v domově panující každodennost. Tak se zrodil nápad oslovit mateřskou školu. Po bližší úvaze navíc studentky zjistily, že mají tyto dvě na první pohled odlišné generace mnohé společné a mají si vzájemně co nabídnout.

Bez popisku
Plánování, přípravy a překážky

Přípravy projektu začaly již před více než rokem a půl. Z pouhé původní myšlenky obsahující slova tvoření, domov pro seniory a děti dlouho vznikala přesná představa projektu. Bylo potřeba si přesně definovat cíle a způsoby jejich naplňování, obsah setkávání, jednotlivé tvořivé aktivity a jejich zaměření. Studentky se setkaly i s překážkami. Jednou z hlavních, která zpomalila proces projektu, bylo hledání MŠ v blízkosti DPS Mikuláškovo náměstí, který na nabídku již od začátku reagoval velmi kladně. Podařilo se ale navázat spolupráci s Mateřskou školou Labská. Spolupráci bylo ale nutné po první sezóně ukončit z důvodu personálních změn ve školce. Nastalo tedy druhé kolo náročného hledání mateřské školy, tentokrát v širším okolí Domova. Náročný byl také proces získávání financí na chod projektu. Žádná ze studentek neměla zkušenosti se získáváním takového typu podpory, najít tedy vhodný subjekt a řádně vyplnit všechny formuláře, byl tvrdý, ale nakonec ,,rozlousknutý” oříšek.

Bez popisku
Realizace

Během první sezóny bylo zrealizováno celkem 7 událostí - úvodní setkání v Mateřské škole Labská, 5 tvořivých setkání a závěrečný Jarmark. Druhá sezóna, dá se říci, kopíruje strukturu první, do konce roku však stihneme pouze čtyři tvořivá setkání. Z Mateřské školy na setkání pravidelně docházelo 15 - 20 předškoláků. Účast seniorů byla proměnlivá, na některá setkání dorazilo méně seniorů než jsme očekávaly, na jiná jich však přišlo více než jsme si dokázaly představit. V průměru se každého setkání zúčastnílo asi 10 seniorů. Děti se se seniory poznaly až na prvním společném tvoření, tedy až na jednoho chlapečka, který měl v Domově svou prababičku. Sice se první jedno až dvě setkání osmělovaly, ale velmi brzo si na kontakt se seniory zvykly a tvoření je tak více bavilo.

Spolupráce

Začátky projektu odstartovala spolupráce s Nadací Via, která nás podpořila nejen finančně, ale také nám nabídla pomocnou ruku při plánování Jarmarku. Nyní pracujeme na navázání spolupráce s neziskovou organizací Mezi námi, z důvodu našeho velmi podobného zaměření. Velkou oporou je nám také Masarykova univerzita, která nám poskytuje prostory a nově i finanční podporu. Do okruhu organizací spolupracujících přímo na průběhu projektu můžeme zahrnout Domov pro seniory Mikuláškovo náměstí p.o.. Právě klienti tohoto domova se tvoření opakovaně účastní, setkáváme se taktéž v jejich společenské místnosti. Dále sem můžeme zahrnout Mateřskou školu Švermova 11, jejíž žáčci za námi na tvoření dochází.

Co s projektem dál?

Studentky nemají v plánu projekt opustit, naopak se nyní zamýšlí nad možností založit spolek či neziskovou organizaci. Kladou si za cíl projekt rozšířit a navázat dlouhodobou spolupráci s více institucemi. Nebrání se ani rozšíření týmu o nové členy.

S projektem se můžete blíže seznámit i na akci Den podnikavosti a Festival nápadů, která proběhne 8. listopadu 2023 na Pedagogické fakultě MUNI. Tvoříme PoSpolu vystoupí v rámci bloku Prezentace studentských projektů od 18:10 hod.

Autor: Linda Kselíková

Instagram:

@tvorime_pospolu

Facebook

Tvoříme PoSpolu


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info