Inspirace pro doučování: Tipy na zdroje do výuky!

Soubor sedmi článků od studentky Nely Mervy na téma doučování.

12. 4. 2023

Je deset večer, zavírají se vám u počítače oči a nemáte žádné přípravy na zítřejší den do výuky? Nepropadejte panice, mám tady pro vás hromadu tipů na zdroje, ze kterých čerpat materiály a inspiraci do vašich hodin. Je toho na internetu i v publikacích spousta, ale jak si vybrat, a nenechat se přehltit?

Hlavní myšlenku tohoto článku si také můžeš poslechnout v krátkém videu Inspirace – doučování.

V tomto článku budou jmenovány tipy na stránky napříč různými školními předměty. Rozhodla jsem se vybrat ty, které pravidelně navštěvuji a dala bych za ně ruku do ohně (klidně i obě.).

TIP 1: Pinterest

Osobně mám zkušenost s výukou a doučováním češtiny, ruštiny, matematiky a angličtiny. Pinterest je jedna z mých nejnavštěvovanějších stránek (Ano, hledám tam i různé DIY tipy na dárky, inspiraci na výzdobu bytu, ale tam teď nemířím.), protože podle mě slouží jako takový „filtr“. Jakmile zadáte např. „Pracovní list čeština 7. třída ZŠ“, tak vám vyskočí nespočet ukázek pracovních listů, které můžete rovnou uložit, nebo vás přesměrují na danou stránku, kde byly uvedeny. Takto vytvořený pracovní list můžete ve své výuce buď rovnou použít, nebo si ho třeba ještě poupravit.

TIP 2: Obrázky ve výuce jazyků

Ráda v hodinách využívám obrázky, tudíž je pro mě stránka Obrázky ve výuce jazyků jako dělaná. Díky odběru jejich newsletteru mi každý měsíc v e-mailové schránce přistane tematicky zaměřený obrázek spolu s tipy, jak ho ve výuce využít. Obrázky můžete použít na všechny cizí jazyky, výuku češtiny pro cizince, ale i v hodině češtiny jako „rozehřívačku“, odpočinkovou aktivitu, nebo tak můžete trénovat popisný a vyprávěcí slohový postup. Přikládám ukázku – obrázek, který jsem použila ve výuce češtiny pro cizince. A díky kterému jsme procvičili názvy jednotlivých kuchyňských spotřebičů a vybavení.

TIP 3: Metodický portál RVP

Pokud ještě nečerpáte z Metodického portálu RVP, ihned byste měli začít! Přímo na hlavní stránce narazíte na záložku „Materiály do výuky“, a po jejím rokliknutí se vám objeví 890 stran plných skvělých materiálů. Pevně věřím, že tady narazíte na nějaký pracovní list, který ve své výuce využijete. Na ukázku přikládám cvičení na antonyma, které je podle popisu vhodné pro žáky ve věku 12–15 let.

TIP 4: Videa a ČT edu

Inspiraci můžeme hledat i na Instagramu. Ruku na srdce, kdo na Instagramu v dnešní době neztratí denně nějakou tu minutu či hodinu „scrollováním reels“? Chci, abych si z času stráveného na sítích něco odnesla (A ano, uznávám, že posílání si videí kapybar a cvičících jezevčíků nás asi nijak neobohatí, ale tyhle videa jsou prostě život, haha.), proto jsem i já na svůj profil začala přidávat tipy do výuky, a podobné profily aktivně sleduji a sdílím. Asi zde přímo nebudu dané účty, které sleduji, zmiňovat, ale zkuste schválně místo „postování“ selfíček omrknout i nějaké profily, které se zaměřují právě na výuku a příspěvky si ukládejte!

Já sama si spoustu informací zapamatuji z videa, a právě proto videa do svých hodin poměrně často začleňuji. Na ČT edu naleznete spoustu výukových videí, ke kterým jsou přímo vytvořeny pracovní listy. Občas využívám i videa na Youtube, která přímo nemusí být ta „výuková“, ale můžeme k nim vytvořit pracovní listy, nebo je nějakým způsobem do výuky včlenit. Ráda tímto způsobem pracuji s písničkami – můžeme je použít nejen v hodinách cizího jazyka, ale také v češtině, kdy se třeba zaměříme na rozbor jejich grafické a významové stránky. Naposledy jsem takto třeba pracovala s videoklipem české kapely Mirai – Yahoda, kterou určitě všichni znáte (A někomu možná už i lezla na nervy.). Touto skladbou jsem chtěla navodit nějakou tu vidinu tepla a volna.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info