Rozvojový projekt: Rozsviť duši, Banáte! aneb hrdinou může být každý z nás

Dechberoucí příroda, reflexe realizovaných programů až do noci, dojení krav a spousta nových zkušeností do lektorské kapsy. Nejen taková byla cesta hrdiny, kterou jsme s mými kolegy z magisterského studia a českými dětmi v Rumunsku během druhé poloviny ledna podnikli.

14. 3. 2023

Bez popisku

Všechno to začalo na severu Polska nad miskou Phở. Tenkrát jsem tam byla ke konci léta s kamarádkou Luci Rádlovou, která už od začátku našeho putování básnila o festivalu v Banátu, ze kterého se zrovna vrátila. Tak jsem i já začala pátrat po historii tohoto kouzelného místa, vlastně jsem žasla nad českými vesnicemi a jejím nápadem vydat se tam. Spojili jsme se s dalšími dvěma spolužáky Marim Singerem a Agi Derflovou, dohromady tvořící tým Rozsviť duši. Pod rukama nám vznikl projekt a odhodlání vyjet směr Rumunsko. Začátek byl protkán spoustou byrokracie s řešením stipendií, ale ani hodiny prosezené v knihovně nás neodradily.

V projektu nám šlo o propojování třech pilířů: já, společnost a příroda do balíčku programů pro děti navštěvující volnočasové kluby na Eibenthale a Svaté Heleně. Kladli jsme si na srdce, aby programy reflektovaly jejich potřeby, proto jsme plány konzultovali s českými učiteli působícími ve vesnicích Banátu a v průběhu projektu vše aktivně reflektovali a uzpůsobovali tak, aby to pro děti bylo co nejvíce přínosné. Jelikož jako socpedi „pašujeme zážitky,“ jedním ze základních cílů pro nás je vést děti ke smysluplnému trávení volného času. Pozornost jsme věnovali hlavně osobnostně sociálnímu rozvoji, environmentálnímu cítění a digitální gramotnosti. Vycházeli jsme ze zážitkové pedagogiky s využitím její pestré škály nástrojů. Skrze artefiletiku jsme rozvíjeli sebepoznání, sebehodnotu a ruku v ruce s konceptem výchovy přírodou nebo divadlem utlačovaných jsme se blíže podívali na téma dezinformací a závislosti na internetu. Dramatická výchova dětem dala prostor pro sebevyjádření a napojení na skupinu.

Artefiletika v akci: zaměřeno na tvoření vnitřního hrdiny, Svatá Helena

Den na Eibenthale jsme uzavřeli tradičně u ohně

Ústřední legendou byla Cesta hrdiny. Nenechte se ale názvem zmást, nešlo o klasické hrdiny z Marvelu. Šlo o ty vnitřní hrdiny, které v sobě každý máme, ale často na ně zapomínáme nebo se je bojíme probouzet. Na vědomost se však dává, že hrdinou může být každý z nás. Pro sebe, pro druhé a pro přírodu. To se nakonec stalo hlavním poselstvím našeho projektu. Ale jak takové hrdinství objevit? Jak uvěřit, že moje schopnosti mohou být hrdinské? Právě to jsme na Svaté Heleně a Eibenthalu rozvíjeli. Snažili jsme se v dětech probudit sebehodnotu, mluvili jsme s nimi o emocích a zvědomili si, že ačkoliv jsme odlišní, sdílíme jedno místo na světě. Je důležité vést je k pozitivnímu vztahu k přírodě, ukázat jim, že nám toho tolik nabízí, ale je důležité, abychom jí to s úctou vraceli.

S ohlédnutím zpět doufáme, že jsme v Banátu pár duší rozsvítili a probudili tak vnitřní hrdiny. Věřím, že ty naše zůstanou touhle zkušeností rozsvíceny ještě dlouho.

Za tým Rozsviť duši, Barbora Jelínková

Focení v MUNI stylu, Volnočasový klub Eibenthal

Užili jsme si s dětma kopec srandy

Sdílení jak jinak než v kruhu

Aktivita "zrcadla" byla obzvlášť intenzivní

K reflektování jsme si navodili příjemnou atmosféru


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info