Projektuji, projektuješ, projektujeme: Slyšíme se?

Napříč ročníky studia sociální pedagogiky se studenti denního i kombinovaného studia setkávají s projektováním. Seznamují se s ním skrze plánování, realizaci a medializaci, spolupracují v nových týmech a ve vodách fundraisingu oslovují možné sponzory. S některými projekty studentů Katedry sociální pedagogiky Vás postupně seznámíme.

17. 8. 2023 Radka Dallagová Soňa Mazánková Kamila Vočeluková Linda Kselíková

Projekt: Slyšíme se?

Nejlepší projekty často vznikají, pokud v sobě mají dávku osobní zkušenosti, což ten náš rozhodně má. Projekt vznikl díky nápadu propojit svět osob se sluchovým postižením se světem dětí. Proč právě takový projekt? S tímto tématem jsem přišla já a naštěstí jsem našla další kolegyně, které se do tvorby projektu pustily s nadšením se mnou. Cítily jsme potřebu propojit svět dětí se světem osob se sluchovým postižením, jelikož já sama jsem vyrůstala s neslyšícími rodiči a pohybuji se díky nim celý život mezi neslyšícími. Bohužel i dnes se setkávám s podivnými výrazy kolemjdoucích, když komunikuji na ulici s maminkou a ne jinak tomu bylo, když jsem byla dítě. Proto jsme sestavily workshop, který jsme zrealizovaly na soukromé ZŠ v Brně v rámci jejich výukového tématu Diverzita lidí. Naším cílem bylo seznámit děti hravou a barevnou formou ve dvou hodinách se specifiky sluchového postižení, s českým znakovým jazykem a přiblížit jim zásady komunikace s osobami se sluchovým postižením. Děti si zahrály na tichou poštu se znaky z ČZJ, ve skupinách dokončovaly obrázek beze slov, přiřazovaly k sobě vhodné a nevhodné chování v blízkosti osoby se sluchovým postižením, zhlédly prezentaci s fotografiemi z našeho rodinného osobního života nebo se v užších kruzích učily jednoduché znaky z ČZJ. Z workshopu byly nadšené nejen děti a vyučující, ale také my a mí rodiče, kteří se workshopu účastnili.

Co s projektem dál?

S realizovaným workshopem je nyní možné udělat následující:

  • vytvořit brožuru pro realizaci workshopu na jiných školách
  • vytvořit child-friendly manuál o sluchovém postižení s hravými prvky, obrázky, křížovkami, omalovánkami apod.
  • natočit sérii výukových videí založených na základě obsahu workshopu
  • realizovat rozhovory s osobami se sluchovým postižením a jejich přepis využívat jako podklad pro práci s textem ve výuce na základních školách

Žádný projekt nekončí pouze jeho realizací. Vždy se nůžky možností rozevřou a naskytne se příležitost nápad dále rozvíjet. Důležité je reflektovat svoji odvedenou práci a na základě zpětné vazby upravovat, přehodnocovat či rozvíjet kreativní stránku projektů.

V tomto případě byl projekt velmi úspěšný a přinesl spoustu zkušeností nejen dětem, ale zejména nám, které jsme ho vytvořily.

Za realizační tým, Linda Kselíková

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info